Opublikowano:

Produkty bezglutenowe

Aktualnie stale powiększająca się ilość ludzi cierpi na nietolerancję glutenu, czyli bardzo popularną chorobę zwaną celiakią. Celiakia objawia się rozterkami po spożyciu towarów, które zawierają w sobie gluten, czyli białko występujące w zbożach. Niestety choroba ta jest bardzo nieprzyjemna, bo właściwie uniemożliwia normalne życie osobom, które nie tolerują glutenu.

Zjedzenie wręcz najmniejszej ilości glutenu może się skończyć wstrząsem, więc trzeba wybierać wyłącznie i tylko takie produkty, które nie mają tego składnika. Dieta bezglutenowa jest niełatwo dietą, dlatego że gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, a tak w rzeczywistości w większości gotowych dań. To sprawia jednak, żeby eliminowanie go z diety i dobieranie posiłków bezglutenowych może stwarzać problem (więcej informacji: gluten free). Na nieszczęście produkty bezglutenowe są też droższe, więc należy się liczyć z tym, że taka dieta będzie też droższa dla naszego portfela i bardziej problematyczna. Powinno się ze starannością rozważyć składy wszystkich produktów spożywczych, ażeby upewnić się, że występuje na nich tak zwany symbol przekreślonego kłosa, który informuje o tym, że produkt nie zawiera w składzie glutenu (warto sprawdzić: restauracje bezglutenowe). Tylko takie produkty są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. W dużej liczbie przypadków potrawy powinno się w każdej chwili przygotowywać od podstaw, czyli nie wolno przygotowywać potraw, ze składników, co do których nie mamy pewności, czy są wolne od glutenu. Niestety cały ten sposób żywienia jest trudny i zabiera bardzo dużo czasu, ale osoby chore na celiakię zwyczajnie nie mają innego wyjścia i muszą tak jeść.

Zobacz także: dieta bezglutenowa.

Dodaj komentarz